Salvia Bio Electronics | Oplossingen voor migraine
Een soort pacemaker om chronische migraine te onderdrukken. De Eindhovense startup Salvia BioElectronics gelooft erin. En investeerders ook, want er is inmiddels al 26 miljoen euro opgehaald om het prototype verder uit te werken. De startup is ambitieus en wil medicijnvrije oplossingen bieden die effectief zijn, geen bijwerkingen hebben en daarnaast hun nieuwe oplossingen breed toegankelijk maken.
De missie van Salvia BioElectronics is het leveren van bio-elektronische oplossingen die de gezondheid herstellen van mensen die lijden aan chronische migraine.
Het product is zo plat als een dubbeltje en moet een antwoord zijn op de meest voorkomende chronische hersenziekte van Nederland. Om migraine te onderdrukken, gaat het implantaat eigenlijk hetzelfde te werk als een pacemaker en stuurt kleine stroompjes naar de zenuwen boven de wenkbrauwen of het achterhoofd. Dat idee is in principe niet nieuw, maar de uitvoering wel.
Bij traditionele modellen is een relatief grote batterij voor in de onderrug nodig, met kabeltjes die tot in de nek lopen. Een slijtagegevoelige methode. Het nieuwe product is een dun, nauwelijks voelbaar strookje, waarbij het batterijtje lokaal wordt geplaatst.
Het implantaat van Salvia BioElectronics bevindt zich nu nog in het prototype stadium, maar met de oude techniek is al bekend dat het patiënten van tweeëntwintig naar vijftien ziektedagen per maand kan terugbrengen. En dat is alleen met stimulans op het achterhoofd. De nieuwe methode die ook op het voorhoofd geplaatst kan worden, brengt dit hoogstwaarschijnlijk terug naar een gemiddelde van zeven. “Dat is voor mensen met chronische migraine een gigantisch verschil. Je moet je voorstellen dat je hiermee drie weken in plaats van één week kunt functioneren. Daarnaast zijn de dagen dat je klachten hebt dan ook een stuk milder”, aldus Daniël Schobben, Chief Operating Officer.
“Omring je met talent; het team is alles, en de rest volgt vanzelf.”
Vanaf het prille begin was het Brabant Startup Fonds (BSF) betrokken bij het ontstaan van Salvia BioElectronics. Een lening door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)/Thuja begin 2018, is aangevuld door een lening van het BSF in september 2018.
“Het is geweldig om in een startup te werken! Iedereen in het team maakt het verschil, het succes ligt je eigen handen”, aldus Daniël. Bij de vraag naar tips voor nieuwe entrepreneurs, geeft hij mee: “Omring je met talent; het team is alles, en de rest volgt vanzelf.”
Het is nog niet bekend wanneer het product op de markt komt, dat kan nog een aantal jaren duren. Er moet eerst veel getest en goedgekeurd worden door Europese en Amerikaanse instanties. De miljoenen waarmee de Eindhovense vinding verder kan worden ontwikkeld, komen onder andere van Inkef Capital, Thuja Capital, de BOM en buitenlandse zorginvesteerders. De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland heeft een lening van vijf miljoen verstrekt.