Preceyes | Operatierobots voor het netvlies
Bij oogoperaties is ultieme nauwkeurigheid van essentieel belang. Een trilling van de hand van de chirurg kun je dan niet gebruiken. Juist daarom is de robot van Preceyes zo’n geruststelling voor elke oogpatiënt. Het apparaat vertaalt kleine bewegingen van de chirurg naar nog veel kleinere bewegingen. Op die manier is het in staat om aandoeningen aan het netvlies met een nauwkeurigheid van minder dan een twintigste millimeter te behandelen. Elke trilling van de handen wordt door het apparaat geneutraliseerd.
Preceyes ontwikkelt en verkoopt operatierobots die oogchirurgen in staat stellen om complexe behandelingen uit te voeren aan het netvlies. De chirurg bestuurt met een soort joystick een robot-geassisteerde operatiearm. In september 2016 vond in Oxford de eerste operatie met het Preceyes Surgical System plaats, sindsdien volgden er veel meer.
Preceyes vindt zijn oorsprong bij oogchirurg professor Marc de Smet, momenteel Chief Medical Officer van Preceyes. Rond 2007 was Marc werkzaam in het AMC in Amsterdam. Hij zag dat oogoperaties aan het netvlies steeds complexer en daardoor moeilijker uit te voeren werden. Met de nieuwe technieken die op de markt kwamen, werd het mogelijk om een assisterende operatierobot te ontwikkelen.
Marc kwam uiteindelijk terecht bij Maarten Steinbuch, professor aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij pakte samen met zijn promovendi en studenten het onderzoek naar de haalbaarheid van het robotsysteem op. Met succes, want in 2015 werd Preceyes een zelfstandige BV. Vanaf 2016 werden daadwerkelijk operaties uitgevoerd en in de zomer van 2018 kreeg de startup wetenschappelijke bevestiging van de werking met de publicatie van de eerste testen in het tijdschrift Nature Biomedical Engineering.
Volgens Gerrit Naus, CEO van Preceyes, heeft de robot een enorme maatschappelijke impact. “Met ons systeem kunnen we een directe invloed hebben op de kwaliteit van leven van mensen. Aandoeningen aan het netvlies zijn op dit moment de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid en blindheid in de westerse wereld en het aantal neemt exponentieel toe door de correlatie met onder andere leeftijd en diabetes. Operaties aan het netvlies zijn echter zeer lastig uit te voeren. Door de ondersteuning met onze robot zorgen we dat meer chirurgen daartoe in staat zijn. Ze kunnen hierdoor zelfs nieuwe behandelingen ontwikkelen die ze met de hand nooit zouden kunnen uitvoeren.”
“Koester je team, luister naar de vraag van je klant en focus!”
De afgelopen jaren heeft Preceyes al verschillende successen geboekt. “Het moment van de eerste operatie, in 2016 in Oxford, was zo’n hoogtepunt”, stelt Gerrit. “Niet alleen het feit dat de operatie plaatsvond, maar ook alles eromheen. De grijns op het gezicht van de patiënt als hij weer kan zien, geweldig! Hetzelfde geldt voor de eerste operaties in het Oogziekenhuis Rotterdam waar we begin 2018 een systeem hebben geïnstalleerd. Hiervoor doe je het. Dat is ook het mooie aan een medisch product, we dragen echt bij aan de kwaliteit van leven.”
Terugdenkend aan de beginperiode van Preceyes, geeft Gerrit aan dat de Vroegefasefinanciering erg waardevol is geweest. “Het heeft gezorgd dat we stapsgewijs de eerste value inflection points hebben kunnen bereiken en de toegevoegde waarde van de technologie hebben kunnen aantonen. Ook heeft het ons in staat gesteld feedback van gebruikers te verzamelen en de eerste strategische samenwerkingen uit te voeren.”
Op de vraag naar het aantrekkelijke van werken in een startup, geeft hij aan: “Het adresseren van een wereldwijde behoefte die nog niet vervuld is, een vraag uit de markt op een nieuwe manier beantwoorden met state-of-the-art technologie. Ook de flexibiliteit, de interactie met verschillende stakeholders en de relevantie van alle verschillende onderdelen en fases in een ontwikkelproces, maakt het werken in een startup zo aantrekkelijk.”
Gerrit geeft tot slot als advies voor toekomstige entrepreneurs mee: “Koester je team, luister naar de vraag van je klant en focus!”