Plastic Soup Floors | van plastic soep tot tegel
Marton Panis, founder van de startup Plastic Soup Floors (PSF), is al meer dan 30 jaar vloerenspecialist echter is zijn kijk op vloeren vier jaar geleden compleet veranderd. Het begon allemaal met een klein stuk plastic wat hij in zijn hand gedrukt kreeg en wat klaar was om verbrand te worden. Het stuk plastic op zichzelf was vies en betekende op dat moment niet zoveel. Toch zag Marton op dat moment de potentie van zo’n stuk plastic. Volgens hem zou dit stuk, en hierna nog vele andere stukken een veel betere bestemming kunnen én moeten krijgen.
Grote problematiek rondom (afval)plastic
De nieuwe bestemming voor het plastic bedacht Marton samen met zijn team, namelijk; vloeren in alle soorten en maten, gemaakt van gerecycled afval plastic. Met PSF wil Marton bijdragen aan het terugdringen van een welbekend probleem; “Er is simpelweg veel te veel plastic op de wereld. Zo viel er volgens bronnen van NASA in 2019 meer microplastic uit de lucht dan sneeuw. Ook is voorspelling dat in 2050 er meer plastic in onze zeeën ‘zwemt’ dan dat er vissen zwemmen. Daarbij zijn wij zijn de eerste generatie die het zien en de laatste die er iets aan kan doen!” Kortom; de urgentie is hoog.
Missie
De missie van de startup is dan ook helder; de wereld laten zien wat er écht gebeurt met plastic en daarbij een voorbeeld geven van hoe het óók kan (en zou moeten). Marton merkt dat deze missie steeds breder wordt ondersteund: “Veel mensen geven aan te willen bijdragen, iets concreets doen dat echt een impact maakt. Dit is natuurlijk een goed teken, maar er zijn nog veel hordes te nemen voordat we de impact hebben gemaakt waar PSF tevreden mee is.”
Marton Panis
Founder PSF
“Stel jezelf de vraag: hoe graag wil je het écht?”
Ambitie
De ambities van PSF zijn groot; “Het motiveert enorm dat er zoveel belangstelling en interesse is vanuit verschillende plekken voor onze oplossingen.” Zo zijn ze op dit moment in gesprek met wereldwijd grote partijen en zijn ze al in gesprek over het toevoegen van andere producten welke ook gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als de vloeren. PSF hoopt de komende jaren flink door te pakken (met wellicht een fabriekshal, eigen Research &Development en kwaliteitscontrole in eigen hand). Daarnaast ziet PSF het concept in de komende jaren ook buiten de Nederlandse landsgrenzen uitrollen.
Belangrijkste les
“Binnen het werken in een startup krijg je te maken met heel veel snelle veranderingen, waarbij je in staat moet zijn snel te kunnen schakelen”, zo stelt Marton. Hij geeft aan dat het naar zijn inzicht bijna onmogelijk is om dit proces, met veel verschillende valkuilen, te doorlopen zonder hulp van anderen: “Elke keer als je denkt dat je er bent, dient zich weer iets nieuws aan. Waarbij iets wat op papier zo goed klonk, in de praktijk veel lastiger blijkt te zijn.” Voor PSF, en wellicht voor meer startups, is het lastig om een goede balans te vinden tussen mensen, groeien en investeren. Marton vertelt daarbij dat de hulp die hij heeft ontvangen vanuit Braventure hem veel handvaten heeft gegeven om op terug te kunnen vallen: “Als ik niet met Braventure in aanraking was gekomen was ik al snel hard onderuitgegaan”. Volgens hem is het bijna onmogelijk om je concept of startup naar een hoger niveau te tillen zonder gebruik te maken van dergelijke expertise.
Future entrepreneurs
Volgens Marton is het van belang dat voordat je begint met het opzetten van een eigen startup, je jezelf de vraag moet stellen hoe graag je het écht wil. Het is vaak namelijk een lang en soms lastig proces, waarbij naar zijn inzicht de wil en bereidheid om er heel veel voor over te hebben essentieel is: “Geef niet op. Zorg dat je een doel voor ogen hebt, de motivatie om dit doel te behalen kan elke tegenslag overwinnen”. Ook stelt hij het volgende: “Zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt. Mensen met verstand van zaken en waar je mee kunt sparren. Dit heeft mij enorm veel geholpen”, aldus Marton.