Plasmacure | Genezen van chronische wonden
Plasmacure heeft een mooi toekomstbeeld voor ogen: een wereld waarin mensen niet meer lijden aan chronische wonden. Chronische wonden hebben een grote impact op het leven van mensen en hun omgeving. Een voetwond die niet sluit, kan uiteindelijk zelfs leiden tot amputatie.
De startup wil wondgenezing stimuleren met koud plasma. Koud plasma is een geïoniseerd gas dat onder andere bacteriën doodt en doorbloeding in het wondgebied bevordert. Plasmacure heeft een veilige manier ontwikkeld om koud plasma direct in een wond toe te passen: PLASOMA.
Plasmacure is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat een lange staat van dienst heeft op het gebied van de opwekking en toepassing van koud plasma. In 2014 werd het bedrijf opgericht. Het doel: de technologie doorontwikkelen naar een gebruiksvriendelijk medisch apparaat dat koud plasma ‘met één druk op de knop’ toepast op open wonden. Behandelaars geven aan dat het apparaat heel eenvoudig te bedienen is, dus die opzet is alvast geslaagd!
Resultaten van een klinische studie met 20 patiënten bij Amsterdam UMC laten zien dat de aanpak veelbelovend is. Diabetische voetwonden van gemiddeld drie jaar namen binnen twee weken gemiddeld 43% af in wondoppervlak. Twee wonden sloten zelfs helemaal. Mede hierdoor is PLASOMA CE-gecertificeerd. Diverse wondzorgcentra zijn inmiddels gestart met het behandelen van patiënten. Hierdoor komt Plasmacure meer te weten over de werking van PLASOMA en de ervaringen van de gebruikers. De eerste resultaten zijn goed.
PLASOMA werd samen met verschillende medische en R&D-partners ontwikkeld. Om PLASOMA uiteindelijk op grote schaal in te kunnen zetten zijn er meer kostbare klinische studies nodig. Financiële steun is hierbij cruciaal.
Vorig jaar is de EIC Accelerator Grant toegekend om een grote klinische studie te doen om het positieve effect op de wondgenezing van de belangrijkste typen chronische wonden aan te tonen. Daarnaast is er ook onderzoek nodig naar wondgenezing in relatie tot onderliggende oorzaken bij de patiënt, bijvoorbeeld infecties of aandoeningen zoals diabetes. En er zijn nog veel vragen over deze baanbrekende nieuwe technologie te beantwoorden, wat maakt dat financiering heel belangrijk blijft.
De ontwikkeling van een medisch apparaat vraagt om een lange adem. “Pas als het product in de richtlijnen van behandelaars komt en verzekeraars het product opnemen in de vergoedingen, kunnen we echt veel mensen helpen. Dat is ons streven”, stelt CEO en oprichter Bas Zeper. Elke nieuwe fase brengt weer nieuwe vraagstukken met zich mee. Het gedreven team van Plasmacure groeit en ontwikkelt mee in dit proces.
“Mensen die in healthcare werken zijn gedreven om met een zinvolle oplossing een serieus probleem op te lossen.”
De Vroegefasefinanciering door BrightMove (overgenomen door het Brabant Startup Fonds) was cruciaal voor Plasmacure. Totdat externe financiering werd binnengehaald was de bijdrage nodig als overbrugging om de kosten te dekken. MedTech is kostbaar, het duurt jaren om aan alle voorwaarden te voldoen voordat de eerste omzet kan worden gemaakt. Bas geeft aan dat hij veel heeft geleerd over wat investeerders willen zien voordat ze financiering verstrekken. Uiteindelijk is het CE-certificaat behaald, waardoor Plasmacure met een veelbelovend product de markt op kan. Ook is het team aanzienlijk uitgebreid om klinische studies en R&D-ontwikkelingen mogelijk te maken.
“Mensen die in healthcare werken zijn gedreven om met een zinvolle oplossing een serieus probleem op te lossen. Het team van Plasmacure is hecht, iedereen doet ertoe. Omdat PLASOMA koud plasma systeem zo baanbrekend is, zijn er geen gebaande paden. We zijn elke keer trots als we samen een goed resultaat hebben bereikt, dat geeft veel energie”, zegt Bas. Als advies geeft hij mee om goed voor de financiële kant van je bedrijf te zorgen en vooruit te kijken naar cash-flow.
Bekijk de video die Plasmacure voor de jury van de Zorginnovatieprijs 2020 maakten.