De drie inzichten uit het Brabantse startup ecosysteem
Hoe goed is de voedingsbodem voor startups en scale-ups in Brabant op dit moment? In 2020 is in onze provincie Noord-Brabant onderzoek verricht naar het huidige startup ecosysteem. Het onderzoek – op initiatief van samenwerkingsverband Braventure – is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en Birch Consultants. Met als resultaat inzicht in de huidige staat van de regio, daarnaast zijn ook de blinde vlekken en succesfactoren geïdentificeerd. Bekijk hier het volledige rapport.
Ondernemerschap is van groot belang voor de regionale economieën. Het creëert niet alleen nieuwe waarde in de vorm van nieuwe goederen en diensten, maar daagt ook gevestigde bedrijven uit om te innoveren. Een sterk ecosysteem maakt ondernemerschap mogelijk, in de vorm van startups, scale-ups en ondernemende werknemers.
De kracht van het Brabantse ecosysteem
Brabant is één van de sterkere ecosystemen in Nederland vergeleken met andere ‘entrepreneurial ecosystems’. In het onderzoek zijn tien elementen onderzocht die samen de score van het ecosysteem weergeeft. De scores van 2020 zijn vergeleken met zowel data over 2018 als het nationaal gemiddelde. Te zien is welke elementen zich in Brabant onder of boven het nationaal gemiddelde bevinden.
Indexscores van elementen van het Entrepreneurial Ecosystem in Noord – Brabant (2018 & 2020)
Ook is te zien waar de ontwikkelingen hebben plaatsgevonden in de afgelopen jaren. Op vier elementen is het ecosysteem de afgelopen jaren gegroeid (Talent, Finance, Networks en Knowlegde). Zes elementen hebben een daling laten zien (Culture, Demand, Intermediaries, Institutions, Infrastructure en Leadership).
Indexscores per COROP-regio 2020. Een COROP-gebied is een regionaal gebied binnen Nederland dat deel uitmaakt van de COROP-indeling. Deze indeling wordt gebruikt voor analytische doeleinden.
BRABANT, DÉ KENNISECONOMIE
Op het gebied van kennis scoort Brabant ver boven het Nederlands gemiddelde. Het niveau van de kennisontwikkeling wordt uitgedrukt in de aanwezigheid van publiek en privaat research & development (R&D) kapitaal in een regio. In Brabant zijn meerdere private organisaties met grote R&D budgetten aanwezig – waarvan ASML en Philips binnen Nederland ook veruit het grootste zijn. Ook op het gebied van onderzoek en innovatie, gemeten aan de hand van Horizon 2020 projecten, scoort Brabant in Nederland bovengemiddeld.
STERK IN EUROPA, MAAR NOG NIET IN DE TOP
Toch behoren we (nog) niet bij de top van de Europese regio’s. Van alle 273 Europese ‘Nuts-2’ (provinciestandaard) regio’s staat Brabant op plaats 23. Relatief gezien hebben we een sterke regio, maar worden we niet aangemerkt als één van de top-ecosystemen (denk aan Berlijn, Londen, Brussel). Om te zien waar Brabant kan groeien is eerst een correcte vergelijking nodig, een regio die lijkt op de situatie in Brabant. In het onderzoek komt München als vergelijkbare regio naar voren (qua R&D en Technische Universiteit). In dat perspectief scoort Brabant al wel goed op de ondernemerschapscultuur, de infrastructuur en bereikbaarheid. De zwakke plekken zitten in de kennisinvesteringen, leiderschap (in kennisnetwerken) en talent.
VERVOLGSTAPPEN
Door Birch Consultants en de Universiteit Utrecht zijn verschillende verbeterpunten geïdentificeerd. Denk aan verbeterpunten zoals het versterken van kennisontwikkeling, netwerken en de aanwezigheid van talent. Deze zullen in 2021 in de verschillende subregio’s verder worden onderzocht zodat de (data-gedreven) samenwerking verder ontwikkeld wordt in de komende jaren.
Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om binnen Brabant samen te werken. Birch Consultants en de Universiteit Utrecht geven mee dat het noodzakelijk is dat de regionale stakeholders common ground vinden in het formuleren van het hoofddoel voor het Brabantse ecosysteem. Daaruit volgen de acties en resultaten die hieraan gaan bijdragen.
VERANTWOORDING
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van samenwerkingsverband Braventure. De onderzoekers zijn: Prof. dr. Erik Stam (Universiteit van Utrecht), Elmar Cloosterman MSc en Bas van der Starre MSc (Birch Consultants).
AANTALLEN IN NOORD-BRABANT
Hierbij een impressie van de bedrijvigheid in de provincie Noord-Brabant. Hoewel het onderzoek zich richt op productief ondernemerschap, is inzicht in de algemene statistieken ook van belang.
- Ondernemerschap (breed): 253.230 bedrijven (15% van alle Nederlandse bedrijven)*
- Elk jaar worden zo’n 20.000 nieuwe bedrijven gestart
- Tech startups: 699 in de afgelopen tien jaar**
- Scaleups: 450 per jaar ***
*Bron: CBS data over het aantal bedrijven in 2020
** Bron: Dealroom data
*** Bron: ECE: bedrijven met een groei ratio van 20+ procent per jaar