Tech2B | Supply chain optimalisatie voor de gehele maakindustrie
Tech2B, een startup uit de Brainport-regio, biedt met een platform supply chain optimalisatie voor de gehele maakindustrie. De missie van de startup is dan ook: de maakindustrie optimaliseren en verbinden.
Het platform van Tech2B geeft ieder bedrijf een eigen bedrijfspagina met als doel de expertise en kwaliteiten van een bedrijf zichtbaar en vindbaar te maken. Op basis van zoekcriteria worden vraag en aanbod met elkaar gematcht. Grote bedrijven hebben meestal voldoende financiële middelen om te digitaliseren, kleine bedrijven blijven op dit gebied vaak achter. Het platform kan voor zowel grote als kleine bedrijven een uitkomst bieden. Momenteel zijn er meer dan 1000 regionale, nationale en internationale bedrijven actief op het platform van Tech2B.
Co-founder Dirk Wouters werkt als toeleverancier in de maakindustrie en merkte dat kleine bedrijven een achterstand hadden met digitaliseren. Hierdoor ontstond het idee voor een zogenaamd ‘multi-sided’ platform. Aansluitend werd marktonderzoek gedaan, een prototype opgezet én gevalideerd. Daarna is steeds verder opgeschaald.
Paul, de broer van Dirk en ook Co-Founder, richt zich vooral op de business kant: “We hebben een goede driehoeksverhouding. Dirk kent de markt en de problematiek, hij weet bijvoorbeeld hoe je een aanvraag verstuurt. Co-founder Sjors Hooijen houdt zich bezig met de realisatie van de software. We hebben een dynamisch en internationaal software team, zo kunnen we telkens het specialisme inzetten wat we nodig hebben. Als we bijvoorbeeld een AI-developer nodig hebben, kunnen we die in een deelproject inhuren.”
“Bij een startup is vooral de diversiteit leuk, elke dag is anders”
Na de zomer van 2019 heeft Tech2B een aanvraag voor financiering ingediend bij het Brabant Startup Fonds. Sjors: “We hebben een pitch verzorgt en een expert panel samengesteld, dat was een mooi traject. De laatste pitch was voor het investeringscomité van BSF, wat heeft geresulteerd in de financiering. Die financiële rust is belangrijk en momenteel zijn we erg druk met de voorbereidingen voor een serie A-ronde. De financiering van het BSF gaf net dat stukje zekerheid, dat heeft ons gebracht waar we nu zijn.”
Mede dankzij het Brabant Startup Fonds heeft het bedrijf een vliegende start kunnen maken. “Ik vind het mooi om te zien hoe de hele Brainportregio ons heeft geholpen, niet alleen financieel, dat mag ook wel een keer gezegd worden. Er worden hier veel prachtige projecten opgestart, met heel veel potentie,” vertelt Paul.
Vlnr: Sjors Hooijen, Dirk Wouters & Paul Wouters
Sjors krijgt veel energie van werken binnen een startup: “Bij een startup is vooral de diversiteit leuk, elke dag is anders. Bij eerdere werkgevers had ik een vaste planning voor een paar maanden vooruit, nu schieten we van links naar rechts. We hebben ook een gezellig team en vullen elkaar goed aan.”
Als de founders terugkijken zouden er wel wat dingen zijn die ze achteraf anders zouden hebben gedaan: “Achteraf gezien hadden we veel eerder de markt op kunnen gaan met het product, we hadden het eerder online kunnen zetten en gaandeweg verbeteren. We zijn te voorzichtig geweest, zeker gezien het feit dat er tot op heden bijna geen bugs in de software gevonden zijn. Als startup moet je het risico durven nemen dat er kinderziektes zijn, als je communiceert dat het een bèta-versie is begrijpen mensen dat en kun je sneller schakelen.”
Voor toekomstige ondernemers heeft Sjors nog een tip: “Marktvalidatie is heel belangrijk: goed in kaart brengen wat door wie gevraagd wordt. Het is belangrijk om feedback te vragen en deze vervolgens te verwerken. Hierdoor kun je reageren op de markt. Ik vind Blackberry een treffend voorbeeld van niet reageren op markt veranderingen, ze zagen in een paar jaar tijd hun marktaandeel verdwijnen. Ze hebben onvoldoende naar de klant geluisterd en niet verder geïnnoveerd. Dat doen wij helemaal anders, we horen ook van klanten dat we veel met hun feedback doen. Klantsucces is ons succes!”