STENTiT| Regenerative stents
Vanuit een promotietraject aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden de oprichters van STENTiT een nieuwe manier om stents te voorzien van regeneratief, vermogen. Stents zijn kleine buisjes die kunnen helpen bij het openhouden van bloedvaten. Het doel van STENTiT is om in de toekomst patiënten met vaatlijden beter te kunnen behandelen, door ze een oplosbaar implantaat aan te bieden waarmee het bloedvat zichzelf kan herstellen. De startup wil met zijn regeneratieve stent de nieuwe standaard worden voor stent behandelingen.
STENTiT ontwerpt implantaten die volledig zijn opgebouwd uit oplosbare, microscopisch kleine deeltjes, de zogenaamde nanovezels. Deze constructen kunnen net als de huidige stents door middel van een ballonkatheter in het bloedvat worden geplaatst. De circulerende bloedcellen van de patiënt gaan een interactie aan met de nanovezels uit deze stent, waardoor een natuurlijke herstelreactie op gang gebracht wordt. Aan de binnenkant van de ader wordt vervolgens een nieuw bloedvat gebouwd, waarna het implantaat veilig oplost in het lichaam.
Het Brabant Startup Fonds (BSF) staat STENTiT financieel bij om verder te kunnen opschalen. Dankzij deze steun hebben ze de startup en het product naar een hoger niveau kunnen brengen en zijn ze gestart met de eerste preklinische studies. STENTiT heeft onlangs samen met de TU/e de eerste veelbelovende resultaten van hun prototype kunnen publiceren in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift JACC: Basic to Translational Science. De volgende stap is om het prototype verder door te ontwikkelen tot een gestandaardiseerd product en te testen in een relevant preklinisch model.
De ontwikkeling van een nieuw medisch implantaat is een sterk gereguleerd traject waarbij de veiligheid van de patiënt voorop staat. Hierdoor zal de regeneratieve stent, net als bij de ontwikkeling van een nieuw vaccin of medicijn, eerst verschillende klinische studies moeten doorlopen voordat het product op de markt mag komen. Uiteindelijk zal de regeneratieve stent een oplossing kunnen bieden om chronisch vaatlijden verder terug te dringen, zodat we op een gezonde manier oud kunnen worden en de zorg voor iedereen betaalbaar houden.
Team STENTiT
“Om uiteindelijk je doel te kunnen bereiken is het dan ook belangrijk om in jezelf en je product te blijven geloven.”
“Het is fantastisch om te zien hoe een uitvinding gaandeweg tot een product transformeert wordt, dat dadelijk de potentie heeft om echt mensenlevens te gaan redden”, geeft CEO en co-founder Bart Sanders aan. “Dit maakt het werk spannend en enorm uitdagend, waarin we iedere dag weer een stap dichter naar de kliniek zetten.
Een startup kent daarnaast ook vele uitdagingen. Om uiteindelijk je doel te kunnen bereiken is het dan ook belangrijk om in jezelf en je product te blijven geloven.”
De aantrekkingskracht van het werken in een startup, zit volgens CEO en aandeelhouder Ward van Buul in het samen met een team opbouwen van een bedrijf vanuit het niets. Gaandeweg steeds meer mensen/partijen weten te enthousiasmeren en mee te krijgen voor hetgeen waar jij als bedrijf mee bezig bent. Hij adviseert om vooral te geloven in jezelf en je idee. Laat je door tegenslagen (die er altijd zijn!) niet ontmoedigen, zet door en houd focus.