Konekti | De datatransformatie-tool voor process mining
Hoe kun je bedrijfsprocessen sneller, beter en efficiënter maken? Het antwoord ligt verscholen in de procesdata. Maar het vinden van de juiste procesdata is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Eindhovense start-up Konekti helpt bruikbare inzichten aan de oppervlakte te krijgen, door de benodigde datatransformatie te vereenvoudigen en te versnellen. Zo kunnen bedrijven flinke efficiëntieslagen maken en tijd, kosten en een hoop frustraties besparen.
Process mining… say what?
Bedrijven wereldwijd verspillen zo’n 20 tot 30 procent van hun omzet door inefficiënties. Deze verspilling uit zich vaak in onnodig gebruik van grondstoffen of personeelsuren, die beide schaars zijn. Maar waar deze inefficiënties door worden veroorzaakt, is vaak met het blote oog niet zichtbaar. Process mining is een technologie die met behulp van data de inefficiënties in bedrijfsprocessen objectief in kaart brengt. Daarmee is het de sleutel om ze op te lossen.
De bakermat van process mining ligt in Eindhoven, op de Technische Universiteit Eindhoven. Hier kwamen Lotte Vugs, Maarten van Asseldonk en Niek van Son – oprichters van Konekti – in aanraking met het vakgebied. Enthousiast door de potentie van de technologie richtten ze een consultancybureau op dat zich specifiek richt op het implementeren van process mining binnen bedrijven. In dit werk zagen ze de waarde van de technologie, maar ook de uitdaging die de datatransformatie vormt. Maarten legt uit: “Als consultants zagen we dat tot wel 80% van de tijd in process mining-projecten verloren gaat aan de complexe en tijdrovende datatransformatie. Daardoor moesten bedrijven soms maanden op de resultaten wachten. De trage datatransformatie maakt process mining – hét gereedschap om inefficiënties in bedrijfsprocessen op te lossen – daarmee ontzettend inefficiënt.”
Twee keer zo snel de juiste inzichten uit data
De inefficiëntie rondom datatransformatie waarop de drie stuitten, was aanleiding voor de ontwikkeling van Konekti. Lotte vertelt: “Eerlijk is eerlijk, when shit hits the fan, dan is er geen tijd voor maandenlange datatransformatie. Dan moet je morgen handelen en is process mining in zijn huidige vorm te traag. In andere gevallen, wanneer je vooraf niet kunt kwantificeren hoeveel de inefficiënties in je proces kosten, krijg je de business case voor process mining niet rond. Dus process mining is dan weer te traag, dan weer te duur. Omdat de datatransformatie 80 procent van de tijd kost, liggen daar kansen om datagedreven inzichten sneller én goedkoper te maken.”
Konekti vereenvoudigt en versnelt de transformatie van procesdata, met als missie om inefficiënties in bedrijfsprocessen in slechts enkele dagen tijd boven tafel te krijgen. Een flinke tegenstelling met de maanden die het nu in beslag neemt. Lotte licht toe: “Op dit moment kunnen we de tijd die je nodig hebt om tot de juiste acties te komen met process mining halveren. Met Konekti maken we datatransformatie namelijk in drie stappen radicaal beter. We begeleiden de gebruiker aan de hand van ons best practice framework om de data snel te modelleren. Tijdens dit modelleren biedt Konekti continue ondersteuning in de validatie van het gemaakte model. En is het datamodel gemaakt, dan zet de software deze modellen geautomatiseerd om in geoptimaliseerde code. Dit alles gebeurt in de eigen omgeving van de klant, waardoor de data veilig is en volledig in eigen beheer blijft.”
Co-founders Konekti
Lotte Vugs (CEO), Niek van Son (CTO), Maarten van Asseldonk (CPO)
“De echte versnelling komt nu we kunnen leren van hoe gebruikers en partners Konekti in hun dagelijkse werk gebruiken. Daarnaast is er de enorme ontwikkeling van AI, die een tweede drijver van verdere versnelling is.”
Blik op vooruit
Door datatransformatie te vereenvoudigen, worden bedrijven geholpen om sneller inefficiënties op te sporen. Zo verminderen ze verspilling en wordt innovatie gestimuleerd. Op die manier draagt Konekti bij aan een duurzamere bedrijfsvoering. De technologie wordt nu voornamelijk toegepast in complexe systemen zoals ERP- en CRM-platforms. Ondertussen wordt het product doorontwikkeld aan de hand van input van gebruikers en zijn er ambitieuze plannen voor de toekomst gesmeed.
Maarten vertelt: “De versnelling die Konekti momenteel levert, komt voort uit onze eigen ervaring en talloze interviews met klanten. De echte versnelling komt nu we kunnen leren van hoe gebruikers en partners Konekti in hun dagelijkse werk gebruiken. Daarnaast is er de enorme ontwikkeling van AI, die een tweede drijver van verdere versnelling is.”
Het einddoel? “De tijd die je nodig hebt om tot procesinzichten te komen, teruggebracht worden van maanden naar dagen. Alleen dan kan het percentage van de omzet dat nu verspild wordt aan inefficiënties, uit de dubbele cijfers worden getrokken.”
De rol van Brabant Startup Fonds
Cruciaal bij de doorgemaakte ontwikkeling van Konekti volgens Maarten, is de financiering vanuit het Brabant Startup Fonds (BSF): “De investering vanuit BSF heeft ons in staat gesteld om onze technologie sneller te ontwikkelen en in de markt te zetten.” Ook de energie binnen de start-up bleek een katalysator voor succes: “Werken in een start-up betekent dat je elke dag impact kunt maken. Je krijgt de kans om te innoveren, snel te schakelen en creatieve oplossingen te bedenken. De energie binnen een klein team dat samen aan iets groots werkt, is inspirerend en motiverend.”
Advies voor toekomstige ondernemers
Op basis van zijn ervaring bij Konekti, raadt Maarten toekomstige ondernemers aan om groot te dromen, maar realistisch te blijven in hun aanpak. “Luister naar je klanten en benut hun feedback om je productontwikkeling te sturen. Want als jij niet naar je klanten luistert, doet iemand anders het.”