Haermonics | Innovatieve spoeltechnieken voor het hart
Hoe verminder je het aantal sterfgevallen na een openhartoperatie drastisch? Op welke manier verhoog je het aantal patiënten dat na een ingreep geen hersteloperatie nodig heeft? Haermonics heeft een antwoord op deze vragen gevonden; het ontwikkelen van een innovatieve spoeltherapie.
Na een openhartoperatie vult de ruimte om het hart zich vaak op met bloed en stolsels. Drains die zijn aangebracht om het bloed af te voeren, raken dan vaak verstopt. Grote hoeveelheden bloedverlies maken bloedtransfusies in veel gevallen noodzakelijk. Patiënten moeten terug naar de operatiekamer om de stolsels te laten verwijderen door middel van het spoelen met warm water met zout.
17% van de patiënten krijgt na een openhartoperatie met deze complicaties te maken, wat wereldwijd leidt tot het overlijden van meer dan 250 patiënten per dag. Behalve de persoonlijke en sociale impact, zijn hier enorme kosten mee gemoeid, van ruim 21,5 miljard euro op jaarbasis.
Chirurg en uitvinder Dave Koolbergen en CEO Wouter Markus hebben in 2015 de handen ineengeslagen om dit probleem te voorkomen. In plaats van te wachten tot na de operatie, hebben ze studies gedaan met een proefopstelling om tijdens operaties te kunnen draineren en spoelen. Dit systeem stopt grotendeels het bloedverlies, voorkomt stolsels en daarmee ook hersteloperaties.
Er zijn inmiddels 497 patiënten geïncludeerd in 3 gerandomiseerde studies. Uit deze studies blijkt dat het spoelen leidt tot een significante afname van 40% in het aantal herinterventies door bloedingen, 34% minder bloedverlies, en een trend van 22% minder bloedtransfusies.
Ondanks alle voordelen, zit er een nadeel aan de proefopstelling: er is iemand nodig om het systeem te controleren tijdens operaties. Daarom is Haermonics bezig met de ontwikkeling van een apparaat, waarmee de ruimte rond het hart met een warme zoutoplossing kan worden doorgespoeld om de bloeding te stoppen. Tegelijkertijd controleert het systeem het bloedverlies en de druk rondom het hart.
“Als ik elke dag opereer kan ik 1 persoon per keer redden”
Voor Dave geeft deze ontwikkeling veel voldoening: “Als ik elke dag opereer kan ik 1 persoon per keer redden. Met dit systeem kun je zoveel meer levens redden.” Wouter verwoordt de doelstelling van Haermonics kort en krachtig: “In 2030 willen we 10.000 mensenlevens hebben gered.” Hij is trots op het team dat inmiddels uit 12 personen bestaat, die hun sporen hebben verdiend op verschillende terreinen: “Een combinatie van ‘old and grey’ en jeugdig enthousiasme.”
Gevraagd naar het aantrekkelijke van het werken in een startup, geeft Wouter aan dat zijn passie vooral ligt in het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe producten en nieuwe markten op medisch gebied. “Daarbij is het zaak om te kijken wat je omgeving nodig heeft en tegelijkertijd niet van je passie weg te drijven. Je passie moet je drijfveer zijn.”
Het Brabant Startup Fonds, de Rabobank en Kansen voor West spelen in deze fase een essentiële rol. Door hun bijdrage is het mogelijk om het apparaat in onderzoek verder te testen, de werking ervan te bewijzen en de positie van Haermonics op het gebied van patenten te versterken. Dit zorgt voor een brug naar volgende investeringspartners. Er zijn uiteindelijk miljoenen nodig om te realiseren wat Haermonics voor ogen heeft: het verschil maken in het redden van mensenlevens op grote schaal.