De driehoekige dakconstructie van het luchthavengebouw van Shanghai bracht René Geerts uit Achtmaal op het idee om door zonne-energie verwarmd water langdurig op hoge temperatuur op te slaan in vacuümbuizen in ondergrondse bassins. “Als startup met een klein team kun je niet alles zelf doen of in de gaten houden.”

“We hebben ons vorige bedrijf in 2013 verkocht en daardoor waren we onze eigen business-angel”, vertelt Gerda Geerts, (zaken)partner van René. “We maakten een proefmodel, patenteerden het  en zetten het in de markt. Nu zoeken we aanvullend kapitaal en bouwen we aan een team voor de volgende fase.”

Brabant Startup Award
REWIN was al in een vroeg stadium betrokken, vertelt Geerts. “Ze hebben een groot netwerk met nuttige contacten. En ze weten alles van nieuwe subsidiemogelijkheden en andere regelingen. Zo werden we geselecteerd voor het Investor Readiness Programma en nomineerde REWIN ons voor de Brabant Startup Award, waar we tot een van de vijf meest veelbelovende startups van Brabant werden verkozen. Dat is goed voor je naamsbekendheid.”

Honderdduizend euro
Met de hulp van financieel deskundige Mathijs van Campenhout van REWIN realiseerde HoCoSto (een afgeleide van HoCold Storage) binnen drie weken een achtergestelde innovatielening bij de bank van honderdduizend euro. Geerts: “Dan helpt het dat Mathijs de weg kent en weet wat er gevraagd wordt.” Eind november ontving HoCoSto ook nog eens honderdduizend euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het verduurzamen van sportaccommodaties. “Dat is een mooie erkenning.”

“De overheid doet erg zijn best om innovaties te ondersteunen met stimulerende maatregelen. Maar daarna wordt het lastig om de volgende stap te zetten, bijvoorbeeld richting groeikapitaal of omdat de wet- en regelgeving nog achterloopt. REWIN denkt daar stevig in mee, beschikt over de nodige nuttige contacten en helpt met het tot stand brengen van financiering. Dat helpt echt. Ze kijken nu ook naar een geschikte vestigingslocatie.”

Bron: REWIN West-Brabant