HoCoSto (Achtmaal), Lightyear (Helmond), Morphotonics (Veldhoven), Flow.ai (Tilburg) en PeelPioneers (Son) zijn de eerste winnaars van de Brabant Startup Awards. De prijzen werden vanavond in Tilburg uitgereikt onder het toeziend oog van Constantijn van Oranje, special envoy van StartupDelta. De Brabant Startup Awards zijn een initiatief van Innovation Origins. BOM Brabant Ventures trad voor het eerst op als gastheer van het evenement.

De jury, onder voorzitterschap van Janneke Niessen en verder bestaande uit Alex Kind (One of A Kind Technologies), Tarique Ariswalla (Protix), Andrea van Elsas (Aduro Biotech) en Jaap Schuddemat (Heliox), had de keuze uit 58 startups die na de nominaties aan de voorwaarden bleken te voldoen.

Juist omdat de diversiteit van de inzendingen groot was, had de jury geen makkelijke taak. Criteria bij de beoordeling waren, naast een actieve aanwezigheid in het Brabantse ecosysteem, onder meer schaalbaarheid, duurzaamheid (in product en bedrijfsvoering) en de teamsamenstelling. De aanwezigheid van betalende klanten bleek vaak doorslaggevend bij de selectie. Ook was de jury gecharmeerd van startups die met oplossingen komen voor de grote problemen van deze tijd.

Bron: BOM